Wat doet Corona nog meer dan mensen ziek maken en de wereld op zijn kop zetten?

AANDACHT voor elkaar opeens is het er weer, maar dan anders.

Corona.. het laat ons naar het werk en elkaar kijken vanuit een ander perspectief. Een paar zaken die opvallen en die we wat mij betreft gewoon vast moeten houden als positief effect van deze wereldwijde ellende.

De vaak oppervlakkige vraag “hoe gaat het?” heeft opeens echte lading. Ik zie bezorgdheid om elkaar en betrokkenheid.
We zijn aanzienlijk minder gehaast want je hebt slechts reistijd van de keuken naar je werkkamer.
Die volle agenda van nevenactiviteiten is opeens leeg, sportclub gesloten de vereniging op slot. Best relaxed af en toe.

Prima sfeertje tijdens die online vergadering. Zelfs vrijdagmiddagborrels kunnen digitaal doorgaan.
Ik zie mezelf ook digitale kunstjes uithalen die ik nooit eerder gedaan heb. Top dat we steeds meer mogelijkheden ontdekken die er natuurlijk allang waren. Video conferencing is gewoon leuk. We zijn opeens virtueel en visueel thuis bij collega’s. Gezellig pak nog even koffie. Stuur de poes van het bureau. Het kan allemaal. Op kantoor drukken we dat privé telefoontje vaak snel weg, nu schenken we gewoon even aandacht aan het kind dat een briefje onder de deur door schuift. En alle collega's lachen mee.

Tijdens de online vergaderingen praat niemand door elkaar.
Wat opmerkelijk is, zodra je het beeld van je collega ziet hou je automatisch je mond en wordt er echt geluisterd. Uitzondering diegene die stiekem even wegloopt. Je kunt trouwens best onopgemerkt even iets anders doen.

Vergaderingen zijn ook eerder afgelopen dan in de agenda stond. Blijkbaar zijn we opeens efficienter

We delen onze tijd gewoon slimmer in, zorgen daardoor voor een betere balans in werk en privé.
Ik vermoed zomaar dat we, nu we gedwongen worden elkaar virtueel te ontmoeten, straks makkelijker zullen zeggen: “Zullen we gewoon niet meer in de file staan of die lange afstand rijden maar een skype afspraak plannen”.
We houden straks tijd over en die maatschappelijke vrijwilligers acties die nu massaal worden opgepakt, AANDACHT voor ouderen, of oppassen bij de buren, laten we er iets van vasthouden.

De situatie waar we inzitten in deze blog verheerlijken, is zeker niet mijn intentie. Want mensen worden ziek, of erger nog overlijden. Heel veel hardwerkende mensen in de frontlinie in de zorg en publieke functies raken overbelast. Er zijn zorgen om gezondheid en financiële consequenties. En wie weet wat er ons economisch allemaal nog boven het hoofd hangt.

Ik hoop als het allemaal voorbij is dat we de gevonden efficiency, saamhorigheid en AANDACHT voor elkaar blijven vasthouden en de zakelijke en persoonlijke AANDACHT met elkaar blijven verweven zoals we dat nu zien.

Het brengt mij veel nieuwe ideeën, om in mijn dienstverlening in te brengen,  advies-, concrete implementatie programma’s, workshops trainingen en coaching nieuwe stijl, om organisaties nog beter in staat te stellen klant- en medewerkersbeleving de belangrijkste business drivers te laten zijn en AANDACHT echt te verankeren in denken en doen!

Tot welke ideeen kom jij in deze periode ? Zin om digitaal over te sparren? Een skype afspraak is zo gemaakt.

Hartelijke groet,

Annelies Raaijmaakers-Bredius
Add attention
Reach results, Beyond expectations